Fotogrammetri

Exempelbild

Fotogrammetri

”Högupplösta mätbara 3D bilder, under och ovan ytan”

Fotogrammetri låter komplicerat , men det är faktiskt en fantastisk teknik som kan användas för att samla in och analysera information från bilder. Det har blivit ett ovärdeligt verktyg för inspektioner ovan och under vattnet.

Fotogrammetri är konsten att mäta och kartlägga objekt i tre dimensioner från tvådimensionella bilder. Detta innebär att du kan skapa exakta mätbara 3D-modeller och kartor av olika platser och föremål med hjälp av bilder.

Hur fungerar det?

Vi använder oss av en ROV ( Undervattensrobot ) samt ovan ytan en flygdrönare utrustad med högupplösta kameror. Med dessa tar vi en serie bilder från olika vinklar och höjder över det område du vill kartlägga. Ju fler bilder, desto bättre!

Efter all data är insamlad analyseras bilderna i datorn och  vi letar efter gemensamma punkter och kännetecken i bilderna som kopplas ihop. Detta gör det möjligt att bestämma hur bilder är relaterade till varandra och därmed bygga upp en 3D-representation.

Den färdiga 3D-modellen är fullt mätbar, och kan användas som projektering inför kommande projekt. 

Användningsområden för fotogrammetri med drönare

Inspektioner: Genom att använda fotogrammetri kan vi snabbt och med hög precision få en bild på till exempel ett brostöd, ett vattenkraftverk under ytan, kajer, dammar, undervattenskonstruktioner. 

Vi kan även bygga ihop dessa bilder med bilder ovan vattenlinjen, och få millimeterprecision.

Kontakta oss!

Tveka inte att höra av dig till oss om du har några funderingar på hur vi kan hjälpa dig.

Till våra kontaktuppgifter